Møde i skolebestyrelsen, mandag 18. november kl. 17.00 – 20.15
Deltagere:
Forældrevalgte: Anders (formand), Anita, Dorthe, Britt, Lisa, Malene
Elever: Vilma 7.U
Medarbejdere: Signe, Morten
Ledelse: Torben (TJ), Dorte (DH) (referent)
Afbud: Forældrevalgte Katrine
Pkt. 1. Valg af ordstyrer – herunder velkommen retur til Formand & velkommen til Dorte skolens nye souschef
Signe blev valgt som ordstyrer.
Fremadrettet vil SB-referaterne blive sendt til Anders og Lisa/Dorthe til godkendelse forud for udsendelse og offentliggørelse på skolens hjemmeside.
Pkt. 2. Kort status fra ledelsen (O) 5 min. Ledelsen
Dorte har haft en god start på skolen og de første møder i det nye lederteam er iværksat. Indledningsvis har ledelsen konstitueret sig og har fordelt ansvarsområder og opgaver imellem sig. Oversigten er sendt ud til medarbejderne og er også tilgængelig for SB.
Skolen afvikler International FN/børnerettighedsdag på onsdag den 20/11.
Aktion: ledelsen fremsender oversigten over ansvars- og opgavefordeling i ledelsen til SB
Pkt. 3. Nyt fra elevrådet (O&D) 10 min.
Der er fortsat udfordringer med stærkt sollys i nordbygningens sydvendte lokaler. Ledelsen nævner, at problemet er anmeldt til byggesagen, der har accepteret at inkludere udbedring (i form af en gardinløsning) i byggesagen. Ledelsen nævner videre, at der er indhentet tilbud og at udfordringen med den stærke sol i klasselokalerne er medtænkt i renoveringen af Syd-bygningen.
Ledelsen nævner, at inde-miljøet er drøftet med elevrådet, og at skoleleder vil indkalde elevrådet til en yderligere drøftelse af trivslen og hvad der er godt ved Amager Fælled skole i et elevperspektiv.
Pkt. 4. Senest orientering & info om byggeri & genhusning (Fast pkt.) (O&D) 10 min. Ledelsen/SB
Ledelsen nævner, at der er en udfordring med skolens varme-unit, hvilket medfører store udsving i vandtemperaturen og i hvor varmt/koldt, der er i skolens lokaler. Seneste melding er, at skolens varmesystem skiftes ultimo november, hvilket skulle rette op på problemet. TJ nævner, at man har været opmærksom på, at skolens budget ikke belastes af de øgede udgifter på varmeregnskabet som følge af det defekte varmesystem.
SB nævner, at der meget ofte er lys i og på Syd-bygningen, når man kører forbi sent om aftenen. TJ nævner, at heller ikke dette vil belaste skolens økonomi.
Ledelsen nævner, at det går fremad med færdiggørelsen af Nord-bygningen. Se også pkt. 3 omkring løsning på solgener i klasselokalerne. SB spørger til status på knager mv. og ophæng til elevernes overtøj. Ledelsen svarer, at der ikke kommer knager på gangene, og at byggesagens forestilling var, at elevernes overtøj mv. skulle i opbevares i elev-skabet eller hænge over stolen. SB spørger til klagemulighed i forhold til problematikken med opbevaring af overtøj. SB nævner, at man ønsker at holde øje med problematikken og høste de erfaringer, der kommer, når vejret ændrer sig hen over vintermånederne – og handle på baggrund heraf. Endvidere spørger SB til hvorvidt problematikken er rejst i forhold til Syd-bygningen. SB nævner, at en evt. midlertidig løsning kunne være mobile garderober, som skolen evt. kan låne fra andre skoler.
Medarbejdere nævner, at man afventer, hvordan det vil gå, når vejret ændrer sig, da ventilationsanlægget endnu ikke været spidsbelastet af dette. Medarbejder nævner endvidere, at 5. årgang er meget glade for lokaler og skabe mv. Eleverne er vilde med at have adgang til egne toiletter, og der er ros til rengøringen, som er meget opmærksomme på at støtte op om at holde toiletterne rene og pæne. Medarbejdere siger, at der er et helt nyt arbejdsmiljø – og et væsentligt bedre undervisningsmiljø end tidligere.
Ledelsen nævner, at det går meget stærkt med renoveringen af SYD, hvilket er positivt. Processen med valg og indkøb af inventar er igangsat. Der er afsat kr. 5,2 mio. , og skolen prioriterer indkøb af møbler til madskolen, der udvides arealmæssigt med 1/3 (der spises fortsat i 3 hold). Endvidere, vil skolen prioritere indkøb af nye borde og stole til klasseværelser samt inventar til PLC. TJ oplyser, at skolens aflagte møbler bliver tilbudt til genbrug i Københavns Kommune.
Ledelsen oplyser, at skolens smartboards er udskiftet til typen ”pro-wise” i det omfang, det er økonomisk relevant i forhold til alder og kvalitet.
AKTION:
- SB følger op på overtøjsudfordringen i Nord-bygningen på mødet i januar
- Ledelsen løfter spørgsmålet om knager/opbevaring af overtøj i SYD-bygningen videre til byggesagen og melder retur til SB.
Pkt. 5. Info og status jf. årshjulet (O&D) 25 min. Ledelsen/SB
- Status på økonomi og investeringsønsker (+ klassesammenlægning)
- Økonomi: 4.kvartal rammer årsregnskabet. Københavns Kommune er forsinket med budgetudmeldingen, så ledelsen forventer at budget 2020 først er tilgængeligt i januar 2020. Ledelsen skal på nuværende tidspunkt udarbejde en afslutning, hvorfor der dags dato er givet besked til alle medarbejdere om købestop samt at deadline for indmelding af ønsker til næste års budget er den 15.12.19. Ledelsen nævner, at skolen har en forventning om at ramme ”0”, men tager forbehold for uforudsete udgifter, herunder udgifter opstået i forbindelse med byggesagen.
- Ledelsen nævner, at SB’s tidligere prioriteringer i forhold til økonomi har handlet om IT og chancelighed.
- TJ/ledelsen gør opmærksom på, at man i kommende budget vil prioritere økonomi til styrkelse af fælles værdi- og kulturforståelse i medarbejdergruppen, der fra august udvides med 36 medarbejdere fra fritidsdelen. Form og retning kan være alt fra pædagogisk dag, studietur m.v.
- SB gav tilsagn til en sådan prioritering og bemærkede vigtigheden i at alle – både lærere og pædagoger - kan se sig selv i en sådan sammenlægning.
- SB nævner, at der i dette tilsagn fortsat tages forbehold for, at en sådan prioritering ikke går ud over IT og lejrskoler.
- SB spurgte til forventede/mulige reaktioner fra medarbejdere i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen af fritidsdelen.
- TJ nævner, at der er en lang proces og regler for virksomhedsoverdragelsen, som skolen skal se på og naturligvis følger, men at man på skolen ikke kan forudse, hvilke reaktioner, der måtte komme.
- SB spørger til normeringer på området efter overdragelsen.
- Ledelsen svarer, at der er samme normering.
- Medarbejdere tilkendegiver ligeledes tilsagn til prioritering af at understøtte det samlede personales fælles sprog og kultur i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen.
- SB spørger, om der er nye informationer om en evt. privatisering af fritidshjemmene. Ledelsen svarer, at den ikke kender noget hertil, men vil gerne præcisere i forhold til sidste referat, at det ikke har været lederen for fritidshjemmet som har haft et ønske om privatisering, men der har været et ønske for bl.a. forældrerådet at muligheden skulle undersøges.
- SB spørger til hvilke ændringer virksomhedsoverdragelsen vil medføre.
- Ledelsen nævner, at skolen og fritidsdelen har en fælles opgave med at have fokus på børnene, deres trivsel og udvikling. Endvidere nævner ledelsen, at der i denne proces går fra fem matrikler til tre, og at det betyder, at der bliver lokalefællesskab i Syd-bygningen, hvor både skoledelen og fritidsordningen skal være. Ikke mindst derfor er et tæt og godt samarbejde væsentligt. Ledelsen nævner, at man også har en forventning om, at den udvidede medarbejderstab medfører øgede kompetencer og giver større fleksibilitet i det daglige pædagogiske arbejde. SB spørger i den forbindelse om hvorvidt skolens Fond kan bruges til dette. Dvs. kan medarbejdere søge midler til dette. TJ svarer at dette ikke er i fond’ets formål.
- Medlemmer fra SB spørger om hvem man skal tale med fra skolen, for at få informationer til brug for ansøgning til fonde om IT? Der henvises til DN og TJ.
- SB spørger om ledelsen vil undersøge, i hvor høj grad der er brug for lånecomputere.
Har SB ønsker til prioritering i budgettet:
- Ledelsen nævner, at der som tidligere omtalt arbejdes på evt. sammenlægning på enkelte årgang. SB orienteres løbende.
- Årlige møde med kontaktforældre
- SB nævner, at et kontaktforældremøde kun skal afholdes, hvis der er et reelt indhold, og at man alternativt kunne lave en kombination af en ekstern oplægsholder og en spørgetime, hvor SB stiller sig til rådighed for en slags ”Q & A” fra forældrene. Der kunne inviteres via kontaktforældrene.
- SB nævner, at det i så fald er vigtigt, at SB-medlemmer er velinformerede og er i stand til at svare på det meste – ellers kan det blive et meget stort opsamlings-arbejde efterfølgende.
- SB nævner, at oplægsholdere kunne være nogle af de oplægsholdere Skole & Forældre har på listen, og at der kan søges om tilskud hos Skole og Forældre.
AKTION: SB summer over udformning af kontaktforældremøde til næste SB-møde – spørger evt. bagland. Dato fastsættes på næste møde, hvor indhold mv. defineres nærmere.
Pkt. 6. Kvalitetsrapport - info + status og drøftelse i forhold til SB pkt. i denne rapport. (D&B) 45 min. Ledelsen/SB
Ledelsen oplyser, at kvalitetsrapporten er tiltænkt skolens interessenter (politikere, nuværende og kommende forældre, lokale samarbejdspartner mv.) og at den er offentligt tilgængelig og også skal ligge på skolens hjemmeside.
Ledelsen nævner, at SB og elevråd som noget nyt bliver bedt om at formulere bemærkninger til skolens kvalitetsrapport.
Ledelsen nævner endvidere, at der i dette års kvalitetsrapport er lagt yderligere vægt på trivsel.
TJ oplyser, at han har fremsendt kopi af skoleledelsens bemærkninger til skolens nøgletal, og gør samtidig opmærksom på, at dette ikke er endeligt færdigskrevet, men foldes yderligere ud over de næste uger.
SB’s bemærker, at det grundliggende datamateriale er udvalgt af andre, og at man derfor kan stille spørgsmålstegn ved validiteten af materialet. SB nævner, at det er svært at kommentere på udvalgte dele af større undersøgelser, når man ikke har indblik i alle undersøgelsesresultaterne, og heller ikke kender de kriterier, der ligger til grund for udvælgelsen af data til selve rapporten.
Ledelsen nævner, at alle 71 skoler i KK har de samme datatyper i deres rapporter. TJ oplyser, at han ikke kender de nærmere kriterier for valget af netop disse data., men tænker de er valgt på baggrund af de pejlemærker som der i KBH på skoleområdet.
AKTION: SB udarbejder bestyrelsens bemærkninger til kvalitetsrapporten og afleverer dette til ledelsen senest den 27.11. inden kl. 16:00.
Pkt. 7. Aula - status og principper for skolehjem kommunikation/samarbejde – ledelsen
forslår dette pkt. flyttes til 09.01.20, så har vi nemlig evaluering/status fra medarbejderne i uge 50 (D&B) 10 min. Ledelsen/SB
Ledelsen nævner, at der laves en evaluering/status på Aula blandt medarbejderne i uge 50, og at man - på baggrund af det, der kommer frem her - vil udarbejde et oplæg til drøftelse i SB.
SB nævner, at man tillige ønsker en drøftelse af forslag til forbedringer af skolehjem samarbejdet.
SB nævner, at der er stor forskel på, hvordan Aula fungerer på hhv. APP og PC. Det er SB’s oplevelse, at der er flere udfordringer på APP’en, men er klar over, at det også er et tilvænningsspørgsmål.
SB nævner endvidere følgende opmærksomhedspunkter i forhold til Aula:
- Savner transparens
- Ikke intuitiv
- Hvor er elevplaner?
- Opmærksomhed på at få defineret begrebet ”følsomt”, der kan krydses af, når der sendes beskeder mv., så vi (forældre, lærere og pædagoger) er enige om, hvad der markeres som følsomt fremadrettet.
- Skoleporten er ændret, og det er ikke lykkedes SB at finde SB’s principper eller se SB’s medlemmer.
- Problem at ældre telefoner ikke kan bruges
SB ønsker at vide, hvortil / til hvem man som forældre retter indvendinger og kritik/ønsker til forbedringer? Ledelsen henvender sig løbende til Aula om ønskede forbedringer, men har ikke ansvaret for de ændringer som der evt. vælges.
SB nævner en henvendelse fra en gruppe studerende, der ønsker at sende spørgeskema ud til forældre til brug for en undersøgelse af Aula. SB beslutter, at SB er glade for henvendelsen, men finder det er for tidligt at lave en sådan undersøgelse.
AKTION: Anders melder dette retur til Gitte i administrationen.
Pkt. 8. Brug af undervisningsmidler ift IT (D&B) 15 min. Ledelsen/SB
Ledelsen nævner, at skolens strategi for IT i udskolingen (6.-9. klasse) er BYOD eller ”Bring Your Own Devise”, som er på linje med Københavns Kommunes strategi.
Ledelsen nævner, at der for to år siden - på SB’s foranledning - blev indkøbt to nye computer-klassesæt til skolen.
Ledelsen nævner, at skolens samlede IT park udgør ca. 125 devices til brug på hele skolen.
SB nævner, at man ønsker at kunne forholde sig til behovet for indkøb af ekstra computere og spørger hvor mange computere, der er brug for.
SB nævner, at det ikke nødvendigvis handler om økonomi, men om princippet i, at man i en folkeskole i en kommune, hvor ”chancelighed” er en målsætning, beder eleverne om selv at medbringe computer til undervisningen.
SB spørger, hvordan man har prioriteret på PLYS, hvor alle elever har modtaget en PC, som de kan have med hjem? TJ/ledelsen svarer, at han ikke er bekendt med, hvordan PLYS har prioriteret. TJ oplyser, at man på skolen her har erfaring for, at lånecomputere ikke skal kunne lånes med hjem af den enkelte elev, men skal opbevares på skolen af hensyn til at sikre den enkelte elevs mulighed for at kunne anvende den.
AKTION:
1) SB ønsker en afdækning af det reelle behov for lånecomputer blandt elever på 6.-9. årgang – herunder en nuancering af bevæggrunden for dette behov. Ledelsen sørger for dette og melder retur til SB.
2) SB drøfter på baggrund heraf, hvorledes SB forholder sig til dette behov – en principiel drøftelse af hvordan målet om chancelighed stemmer overens med strategien om BYOD. Drøftelsen kan afstedkomme en henstilling til ledelsen om, at der i skolens økonomi prioriteres indkøb af IT til udskolingen.
Pkt. 9. Genhusning af Ørestadens elever + KKFO Fritidshjem pr. 01.08.20 (D&B) 20 min. Ledelsen/SB
Ledelsen oplyser, at der i området er behov for genhusning af 11 klasser over de næste 3 år, og at det er meddelt, at denne genhusning skal ske i pavillonerne ved Sundholm, hvor AFS egen indskoling lige nu er genhuset under renoveringen af Syd-bygningen.
SB
- nævner, at man er stærkt bekymrede for, hvilken betydning en sådan genhusning vil få
- nævner, at man undrer sig over, hvorfor man ikke flytter pavillonerne til de berørte skoles egne matrikler
- bekymrer sig for, hvad det vil betyde for skolens ude-arealer, hvis kapaciteten øges med 25%
- ønsker at vide, hvordan man sikrer personalets – og ledelsens – trivsel, når man fortsat belaster skolen med udefra kommende udfordringer
- nævner en risiko/frygt for at beslutningen reducerer skolens attraktivitet for nye forældre i området
- nævner frustration over, at bestyrelsen igen skal bruge tid på at tage stilling til udefrakommende tiltag.
Ledelsen
- nævner, at det er vigtigt, at vi tilgodeser alle børns muligheder og betingelser for en god skoledag – både elever på AFS og elever på de berørte skoler
- nævner, at det undrer, at SB ikke er hørt forud for beslutningen
- nævner, at det er vigtigt, at den skole, der genhuses, kan fungere som sin egen skole, da AFS’s faglokaler i forvejen bruges fuldt ud af egne klasser. Det samme gælder madskolen..
- ønsker således, at hvis pavillonerne bliver stående her, så ser ledelsen gerne, at ledige klasseværelser i pavillonerne bliver etableret som faglokaler, således at genhusede klasser kan fungere som egen skole
- nævner, at ledens har fokus på alle børns og voksnes undervisnings- og arbejdsmiljø.
Medarbejdere
- spørger til madskolens anvendelse
- nævner at den øgede trafik til og fra skolen i morgen og eftermiddagstimerne kan udgøre en reel fare for eleverne
- udtrykker bekymring for at fritidsdelen skal implementeres på skolen samtidig med en genhusning af 11 klasser.
- Nævner vigtigheden af at man sikrer ordentlige forhold for alle i pauserne – det gælder både personale på AFS og genhusede skoler samt ”dine, mine og vores børn”
- ønsker at gå i dialog med personalet på de to andre skoler
- nævner vigtigheden af at sikre personalet
AKTION:
- SB nedsætter aktionsgruppe, der laver en samlet plan for indsats (medlemmer: Anita, Dorthe, Malene og Anders), herunder
- udfærdige skrivelse til BU-borgmester og B&U-Udvalget.
- kontakte SB formænd på de to skoler
- evt. kontakt til presse mv.
- SB anbefaler ledelsen at sørge for generel information til skolens forældre om beslutningen.
Pkt. 10. Bordet rundt, spørgsmål & Nyt fra; 20 min. (D)
- Personale/medarbejdere
Intet
- SB, bl.a. orientering om seneste medlemsmøde/seminar i KBH
- generel opfordring til at deltage i efterårskurserne – de er spændende. På seneste kursus var der bl.a. et oplæg om, hvad der gør en skole attraktiv. Her var konklusionen "skoleledelse og tillid til ledelsen”.
- Vedr. det aflyste kursus fra skole og forældre: Lergravsparken har spurgt om de få det aflyste kursus den 11.12. Der afventes svar fra kursusholder – Dorthe giver besked, når hun ved mere.
- Lisa har involveret sig i projekt ”Amager Øst planter træer for klimaet”. Gode kræfter, som gerne vil have ambassadørskoler, der vil og kan bruge tid på at udbrede det til andre skoler – og som også har kontaktet AFS.
- Ledelsen, bl.a. orientering om struktur/ramme for Ressource Center & tværfaglig support.
- Skolens elever på 4. årgang opfører ballet i forbindelse med samarbejdet med Det Kongelige Teater den 11. december. Her får skolen også besøg direktør Kasper Holten og balletmester Nicolaj Hübbe, presse mv
- Vi udskyder ”orientering om ramme for RC ..” til næste møde grundet tidspres.
Evt. 10 min. (SB)
Punkter til næste gang: 1. Aula, 2. Principper for kommunikation (skole- hjem samarbejde) 3. Status på Pavillonerne 4. Kontaktforældremøde
Tak for i dag,
Torben Højman Jensen / Anita Mejemose
SB- møder / datoer i skoleåret 2019/20: 24.10, 18,11, 9.1, 19.2, 24.3, 20.4, 25.5, 17.6