Møde i skolebestyrelsen, onsdag den 17. juni kl. 17.00 – 20.00
Fremmødt:
Forældre: Anita, Britt, Malene, Lisa Anders Dorthe
Medarbejderrep.: Signe Morten
Ledelse: Torben (TJ), Dorte (ref)
Afbud fra:
Referat
Pkt. 1. Valg af ordstyrer, herunder kort opsamling på seneste SB – møde. 5 min. Ledelsen/SB
Signe valgt som ordstyrer.
SB minder (igen) om at referatet skal sendes til gennemsyn hos SB inden det udgives. SB henstiller også til at sidste måneds referat genfremsendes med de få ændringer, der var til dette.
Pkt. 2. Kort info fra ledelsen (O) 5 min. Ledelsen
TJ nævner, at kvalitetsrapporten nu er godkendt og ligger nu på skolens hjemmeside. Denne gang er rapporten lagt ud uden tilhørende kommentar fra skoleleder på grund af travlhed.
Formanden nævner, at formandens beretning kommer på hjemmesiden inden ferien.
TJ takker for fint, godt og konstruktivt samarbejde, og anerkendelse af SB’s opbakning til skolens ledelse og medarbejderstab og forståelse for det fælles tredje.
Pkt. 3. Senest orientering & info om byggeri & genhusning (Fast pkt.) (O&D) 15 min. Ledelsen/SB
TJ nævner, at der i denne uge er der et års gennemgang af Nordbygningen samt besigtigelse af bygning Syd, som ser ud til at følge tidsplanen. Der er under renoveringen af bygning Syd fundet mange ”ting” i bygningerne, som den er gennemrenset for, hvilket betyder, at den fremstår rigtig pæn. Indtil videre er det forsat planen, at der er overlevering 7.9.20.
TJ nævner endvidere, at mange af skolens nye tekniske systemer i bygning Nord har voldt problemer, hvorfor man har været særlig opmærksom på at få dem testet igennem i bygning Nord med henblik på at få elimineret mange fejl og mangler som overhovedet muligt, når de installeres i Syd. Sydbygningen bliver endnu mere brandsikret end Nord.
TJ er opmærksom på, at det er vigtigt, at der er en årlig gennemgang og kontrol af, at al teknik og installationer virker, men også at der etableres aftaler om, hvem der overtager serviceaftaler på de respektive driftselementer (elevatorer, alarmer, solskærme mv.) efter det første år.
TJ oplyser, at vi nu kan se, at det auditorium, som vi havde forestillet os at kunne samle en årgang med forældre i, er ikke stort nok. Vi skal altså fortsat bruge gymnastiksalen.
SB spørger til garderober. TJ siger, at der opsættes ”lockers” på alle etager, hvilket er et brandhensyn.
Medarbejder nævner, at byggeriets arkitekter oprindelig talte om en afskærmning på de lange gange med nicher med skabe til børnenes tøj.
SB spørger om det er udelukket at få knager. TJ svarer, at der ikke må hænges knager op af hensyn til brandfare.
SB spørger om bygning Nord er renset mindre/ikke tilstrækkeligt end bygning Syd jfr. TJ’s tidligere oplysning. TJ svarer, at Nord er renset på samme vis, men at der er fundet mere i bygning Syd
SB spørger til madskolen. TJ svarer, at vi forventer, at den starter op til november.
TJ nævner endvidere, at skolen har prioriteret at fysiklokalerne skal færdiggøres som det første. Det betyder, at eleverne kan modtage undervisning i de lokaler hurtigst muligt efter 7.9. – også selvom de evt. skal gennem noget byggerod.
Tilbygningen / bygning X ser flot ud. Stilladset er næste taget ned. Der er græs på taget. Den anvendte teglsten hedder ”Amagersten”.
TJ nævner, at selve flytningen fra Pavillonen til de nye bygninger skal i EU-udbud.
Pkt. 4. Info og status jf. årshjulet & seneste SB – mødereferat & AKTION (O&D) 20 min. Ledelsen/SB
- Status på året – elev/personale
TJ nævner, at skolens forventede elevtal pr. 1/9-20 er 910 elever mod 854 elever samme tid sidste år. Skolen presses på 0.årgang, og en del af eleverne fra børnehaverne, som vi har indskrevet, skal skoleudsættes. Der er en lille stigning af to-sprogede elever på årgangen.
Der gives en garantibevilling, hvorefter vi tildeles midler efter antal klasser – den passer med antallet af klasser næste år på nær kommende 4. årgang, hvorfor ledelsen vil have fokus på mulige løsninger der. 2. årgang og nuværende 8. årgang sammenlægges pr. 1.8.
TJ nævner, at skolen måles meget på, at klassekvotienterne overholdes, da dette betyder at økonomien kan styres og overholdes. Evt ny udregningsmodel til dette på vej.
Personalemæssigt er der som bekendt en del barsler i dette skoleår. Lige nu har vi seks nye barselsvikariater, hvoraf to er indledt og de øvrige fire starter efter ferien. Desuden har skolen fastansat to nye lærere til kommende 1. årgang. Vi har modtaget to opsigelser fra medarbejdere, der flytter til provinsen, hvorfor vi vil have et jobopslag ude hen over sommeren.
- Datoer til næste års skoleårs bestyrelsesmøder
(udskydes til ny SB samles)
- Status på økonomi
SB nævner, at SB’s godkendelse af budget skal ske i januar for kommende år, hvilket ikke er sket i AFS’ bestyrelse. SB ønsker budgetgodkendelsen indført i årshjulet. Endvidere ønskes, at der på dagsorden til førstkommende møde indføres godkendelse af budget.
TJ nævner, at SB altid har godkendt budget, selvom det ikke fremgår af årshjul og der i referatet står, at budgettet ikke kan godkendes fordi det ikke er modtaget – umiddelbart efter blev vi ramt af Corona. TJ nævner, at godkendelsen af budgettet er en formel ting, og gør også opmærksom på, at økonomistyringen via PSP-elementer betyder, at budgettet består af meget store poster, der gør budgettet uigennemskueligt. Skolens administrative leder stopper, hvorfor det kan blive vanskeligt at udarbejde et gennemskueligt og relevant budget til bestyrelsen.
TJ nævner, at det også er berammet, at bestyrelsen skal se på 2.prognose af budgettet i dag, men at den ikke er modtaget, hvorfor den heller ikke kan drøftes.
TJ orienterer om, at madskolen står til at give et stort underskud, som skolen ikke kan indhente i løbet af nov-dec – og heller ikke i løbet af 2021. Der kan ikke søges Corona-tilskud til dækning af dette.
TJ nævner, at skolen er blevet bedt om at føde ind med oplysning om skolens udgifter i forbindelse med Covid-19 med henblik på opgørelse og refundering.
TJ nævner, at en af skolens økonomiske udfordringer er, at vi ikke i budgettet kan se lønsum til erstatning for skolens administrative leder, der stopper omkring 1.11.2020. Det er svært at se, hvordan vi skal kunne drive skolen uden den administrative ledelseskapacitet og endvidere uden den 30-timers sekretær, vi har undværet siden 1.2.
SB ytrer ønske om, at skolen i fremtidigt budget sætter midler af til kompetenceudvikling af lærere, indkøb af udstyr mv. til gennemførsel af on-line undervisning - dette som forberedelse til en evt. ny omgang virus.
Medarbejder nævner, at det altid er dejligt med efteruddannelse, men påpeger - i forhold til fjernundervisningen - at der ikke har været et centralt krav om onlineundervisning. Hvis erfaringen viser, at det er nødvendigt, så vil kompetenceudvikling være på sin plads.
TJ anerkender et forældreønske om specifikke kurser til lærerne, men minder om, at der er vedtaget en lokal prioritering af kompetenceudvikling på skolen, som naturligvis skal følges – også nu.
SB nævner at foreningen Skole- og Forældre hjælper med at lægge pres på kommunerne for at sikre gennemsigtige budgetter til Skolebestyrelserne.
SB tilbyder hjælp til at gå budgettet igennem og gøre det gennemskueligt.
TJ nævner, at Forvaltningen har udarbejdet en beskrivelse til skolebestyrelserne om budget og PSP-elementer. Det handler ikke så meget om at finde hjælpen til det, men om at sondre mellem hvad forvaltningen ønsker, at bestyrelsen skal se, og hvad bestyrelsen selv ønsker at se. TJ ønsker en mere detaljeret indsigt i budgettet og bifalder at bestyrelsens ønske bringes videre.
SB nævner, at der er meget evaluering på Corona-perioden lige nu, så det må forventes, at der kommer noget fra centralt hold i forhold til videreuddannelse.
SB husker den udsendte vejledning til bestyrelser om budgettet. SB ønsker fortsat at insistere på at få indsigt i budgettet i en mere detaljeret grad. SB foreslår, at SB bliver enige om at prioritere områder, man i særlig grad ønsker indsigt i.
- Status på procesplan og orientering om kommende omorganisering til KKFO
TJ nævner, at det går fremad, og at der afholdes fine møder. Pt arbejdes med principper, retningslinjer og politiker, der skal samordnes. Det handler om sygefravær, pauser, rygepolitik mv. I næste omgang drøftes værdigrundlag, mission mv.
TJ oplever, at vi er godt med i processen. MED-udvalg er valgt og møderække besluttet. Nu taler vi om, hvordan vi kan bruge de naturlige samarbejdsflader fornuftigt og konstruktivt. Der er enighed om, at den nuværende form ikke er optimal, så der drøftes nye muligheder.
Medarbejder spørger til antallet af nye personaler i forbindelse med KKFO, da der ses mange forskellige antal. TJ svarer, at vi får omkring 30 nye medarbejdere.
Pkt. 5. Genåbning & COVID – 19 (O&D) 20 min. Ledelsen/SB
TJ refererer til det opdrag SB gav ledelsen på sidste møde om opsamling på skolens erfaringer under Covid-19, og nævner at dette er sat på dagsorden til personalemøder inden sommerferien, herunder også erfaringer, der kan videreføres i en almindelig skoledag. UVM og KL – og egen borgmester – har skrevet åbent brev til regeringen med krav om afklaring af retningslinjer for åbning efter sommerferien. På AFS kan vi ikke genåbne skolen, hvis afstandskravet på 1 meter fastholdes. Vi mangler 450 timer og 17 klasselokaler, hvis vi skal lave undervisning for alle.
TJ nævner, at vi på skolen vælger at forvente at kunne starte skoleåret normalt, og planlægger fagfordeling og skema efter dette.
SB spørger om man fra ledelsen vil skrive noget ud, hvis børn har været i udlandet på ferie og skal i karantæne. TJ vil gøre opmærksom på anbefalingerne om karantæne i sin sommerhilsen.
SB spørger til de nationale test, der skal afvikles på AFS og om der er en forventning om, at Covid-19 vil have en negativ indflydelse på resultaterne. TJ svarer, at vi afventer resultaterne med spænding for at se, hvordan de forskellige årgange har klaret sig, og at vi – når vi ser dem – vil gøre os overvejelser om, hvad vi kan læse ind i dem.
SB ønsker en orientering om skolens resultater i de gennemførte nationale test.
SB nævner, at vejledningerne i forhold til rejser mv. hele tiden ændrer sig.
SB spørger om skoleleders sommerskriv kan indeholde information om de gennemførte nationale test samt årsag til manglende tilbagemelding til forældre.
SB-medlem ytrer ønske om, at der laves nye Corona-hold på specifik årgang, hvis eleverne ikke kan komme retur til almindelig skoledag idet, der fra SB-medlem + barn er utilfredshed med måden, de undervises på og det, de undervises i samt de lærere, der er brugt til de store elever.
Medarbejderrepræsentant i SB bemærker, at det er skoleleder, der udstikker retningslinjer for undervisningen og lærerne, der gennemfører den. Det er ikke skolebestyrelsen, der bestemmer, hvordan undervisningen skal køre. Medarbejder opfordrer til at der udvises tolerance og forståelse for, at der bliver arbejdet ihærdigt under meget vanskelige vilkår.
Pkt. 6. Skolebestyrelsesvalg - forskudt valg 2020 – (O&D) 15 min. Ledelsen/SB
Valg til Skolebestyrelsen blev gennemført torsdag den 11.6.2020. Der var 3 kandidater, der mødte op, så der var 3 nye og 3 ”gamle” opstillede. Medlem Anne Katrines datter går ud af skolen, hvorfor hun udtræder af bestyrelsen. SB-medlem Malene valgte at tage suppleantposten (med medfølgende møderet til alle SB-møder), hvorefter SB’s sammensætning kunne afgøres ved fredsvalg. Skolebestyrelsen vil pr. 1.august 2020 bestå af følgende:
Fortsætter fra nuværende skolebestyrelse:
Anita Betina Laursen (Gustav 6. årgang) – nuværende næstformand
Dorthe Brandenborg Frederichsen (Zakarias 6X, Jeremias 3V)
Lisa Mette Juvonen Bentzen (Cornelius 2. årgang og Ronja 7. årgang)
Nyvalgte kandidater til skolebestyrelsen:
Anders Aaman Anderskov (genvalgt) (Karla 4. årgang) – nuværende formand
Brit Gulland – Frandsen (genvalgt) (Regitze 6 årgang)
Asta Selloane Sekamane (Silva 1. årgang)
Jens Rastrup Andersen (Georg 7. årgang og Johan 1. årgang)
Nye Suppleanter:
Malene Egekjær (genvalgt) (Alma 6 årgang & Flora 3. årgang) (1.suppleant)
Mads Laumann Graver (Johan 2. årgang) (2. suppleant)
Stine Chahid (Malik 3 årgang & Issam 3. årgang) (3. suppleant)
Vibeke Holm (Sif 2. årgang og 0. årgang) (4. suppleant)
Medarbejderrepræsentanter:
Signe Rong Rossil
Morten From
Elevrepræsentanter
Vælges i starten af det nye skoleår, når der er valgt nye elevrådsrepræsentanter og det store elevråd har konstitueret sig med formand og næstformand.
Bestyrelsen konstitueres på første møde efter sommerferien, herunder vedtages også hvem i bestyrelsen, der er repræsentant for KKFO.
SB gør opmærksom på, at der er en fejl i den udsendte liste på Aula, hvor Britt står på to gange og Dorthe mangler. TJ retter og genudsender.
Pkt. 7. Orientering om fagfordelingen og timefordelingsplanen – hvad betydet det på AFS næste skoleår? (O&D) 15 min. Ledelsen/SB
Det vedhæftede bilag blev uddelt..
TJ: Der er gennemført en justering af folkeskolereformen i form af en øget praksisfaglighed i folkeskolen, herunder bl.a. obligatoriske valgfag i udskolingen, flere timer i praktiske fag som håndværk/design og madkundskab. Det har betydet meget for timefordelingsplanen.
På skolen har vi fortsat et ønske om at prioritere synlig udskoling og have et forløb med Tårnby gymnasium samt Hotel- og Restaurationsskolen.
Skolens tilbud om ”Cambridge Engelsk” i udskolingen er ramt af Corona-lukningen, og vi arbejder lige nu på en løsning. Det er pt. udbudt til 8.klasserne, da det er et etårigt pensum. Dvs. det er ændret information og viden til SB i forhold til sidste SB møde.
Endvidere vokser skolen nedefra, hvilket betyder, at der bliver behov for flere faglærere i udskolingen til varetagelse af specifikke, men smalle fag som f.eks. natur- og sprogfag.
For at sikre den størst mulige opfyldelse af lovens krav om linjefagsuddannede lærere i alle fag, vil der næste år være flere lærere, der oplever at skulle undervise i samme fag på flere årgange, ligesom elever vil opleve at have flere lærere.
Medarbejder nævner, at fagfordelingen i år har været en svær og lang proces, og foreslår, at det uddelte bilag også tages med til personalemøderne inden ferien.
Medarbejder nævner, at det giver, også noget andet for lærerne, at de skal undervise på forskellige årgange.
SB nævner at der – i forhold til de fire obligatoriske valgfag, hvoraf madkundskab er det ene - er en årgang, der reelt ikke har haft madkundskab i et år. Kan man forestille sig, at man opretter flere hold i madkundskab, hvis der er mange, der ønsker det som 1.prioritet?
TJ nævner at optællingen af valgfagstilmeldinger viser, at alle fire valgfag oprettes med et rimeligt antal elever.
TJ nævner, at skolen er meget udfordret på madkundskabslokaler – der er ikke faglokaler til madkundskab, fordi man i byggesagen ikke har taget højde for de ændringer, der er foretaget i loven efterfølgende.
Skolen arbejder på at kunne booke os ind på naboskolen samt i kantinen på Sundholm.
Pkt. 8. Skolehjem & læringsfestival på AFS (O) 10 min. Ledelsen
Bilag omdelt (vedlagt).
SB nævner, at som udgangspunkt er læringsfestivalen en god ide. Det styrker samarbejdet at få forældre mere på skolen. SB-repræsentanten har oplevet den gennemført og erfaringen var, at det er en god forberedelse på det, der kommer senere i skoleforløbet.
Medarbejder nævner, at forældrene har mødepligt til læringsfestivalen og er fortaler for denne.
Medarbejder spørger til de indtænkte elevsamtaler og det tidsforbrug, der ligger implicit denne opgave for de respektive lærere. TJ svarer, at den dialog er indledt med årgangskoordinatorerne før Corona, og genoptages når vi er retur igen.
Medarbejder nævner at 2. årgang har gennemført en læringsfestival i efteråret, som var en god eftermiddag.
SB nævner, at læringsfestival også har været stor succes på Skolen på Amagerbro. Man får flere forældre på skolen, som ellers ikke har mod på at komme. SB nævner også, at der kan opstå tidsmæssige udfordringer, hvis der i en klasse er mange udfordrede elever, og man derfor skal afholde mange ekstra samtaler ud over læringsfestivallen.
SB nævner, at man også kan opleve, at forældre, man ikke har fat i, heller ikke kommer til sådanne arrangementer. SB- medlem nævner at to skole-hjemsamtaler om året er at foretrække og at der kan opleves som en forringelse. SB- medlem gør opmærksom på, at der tidligere er gennemført reduktion af skolehjem samtaler.
TJ: i drøftelsen med medarbejderne har der hele tiden været en opmærksomhed på, at vi ikke skruer ned for skolehjem samarbejdet. Målet har været at finde en model, hvor vi har fokus på kerneopgaven. Erfaringer fra andre skoler er, at der er forældre, der år efter år hører samme fortælling på skolehjem samtalen.
Ledelsen nævner endvidere, at elevplanen, som skal udvikles sideløbende, er en væsentlig medspiller, og at den indtænkes som en væsentlig brik i informationen til forældre om deres barns faglige og sociale udvikling. Endvidere er læringsfestivallen en måde at fokusere på arbejdsformer og læringsprocesser i alle fag – herunder mange af dem, som sjældent får plads i skole-hjemsamarbejdet.
Medarbejder nævner, at det er meget givende med en læringsfestival, og fortæller, at der ved siden af den afviklede festival var behov for samtale med 4-5 elever.
SB opfordrer til, at forældremøder 20/21 fremrykkes så meget som muligt i skyggen af Corona og hele foråret, hvor der ikke har været hverken skolehjem samtaler eller møder generelt.
Pkt. 9. Genhusning af Herbergcentret i pavillonerne (nye) projekt 2021 – 2023 – accept og godkendelse (bilag) (D&B) 10 min. Ledelsen/SB
Der er ikke høring om denne genhusning, men et ønske om at vi far AFS udviser godt naboskab og hjælper Sundholm med opgaven.
Der er tale om 32 beboere fra herberget, som genhuses i pavillonerne. pavillonerne reduceres til én etage med indgang fra Sundholmsiden. Flugtveje er i enderne og væk fra skolen.
Genetablering af hæk skal aftales i de to byggesager, så vi ikke laver hæk for ½ år.
Medarbejder spørger til tidsplanen. TJ svarer, at de eksisterende pavilloner fjernes efter uge 42 og de nye sættes op i løbet af efteråret.
Der er stor opbakning til dette projekt.
Pkt. 10. Bordet rundt, spørgsmål & Nyt fra: 15 min,
Personale/medarbejdere
- Der er foretaget valg til TR og AMR. Det har været gode valg.
Der er fortsat medarbejdere (og elever) der ikke har daglig gang på skolens matrikel, hvilket er mærkeligt, og giver nogle mærkelige og ikke altid lige heldige grundvilkår for bl.a. fagfordelingsprocessen, som vi netop er ved at afslutte. Det betyder, at der opstår en art usikkerhed fordi vi ikke er sammen i hverdagen.
Der er lige nu også en del usikkerhed omkring hvordan vi kan møde ind efter ferien. OBS: formanden holder kontakt
- Elevråd
Ingen deltagere fra elevrådet.
- SB
SB laver sommerskriv til forældre.
Når den nye bestyrelse er konstitueret, laver vi en præsentation af bestyrelsen.
Formanden har møde med KKFO torsdag 18.6. - mødet i maj i samarbejdsgruppen var godt. Der bliver nogle drøftelser omkring hvor meget KKFO skal fylde på bestyrelsesmøderne. Formanden har talt om at det er vigtigt, at man i skolebestyrelsen har fokus på hovedopgaven i bestyrelsen, som er skolen, men SB anerkender, at KKFO også har en plads i bestyrelsen.
SB- medlem taler tit med lærere på skolen og hører, at det vilkår under COVID- 19, det er ikke at se sine kolleger, og at medarbejdernes hverdag i perioden har været omskiftelig hele tiden. Det tærer på kræfterne i personalegruppen. Ingen tvivl om, at der vil være et oprydningsarbejde
SB – medlem siger det er gældende for mange arbejdsgrupper og nævner, at det er vigtigt, at man i bestyrelsen kan sige sin mening og rejse spørgsmål til skolen uden at skulle undskylde eller modificere sine udtalelser og/eller sige direkte, at ”det er ikke kritik”.
SB minder om, at SB’s rolle er at føre tilsyn, og at der er nødt til at være plads til alle holdninger i Bestyrelsen. Som skolebestyrelse er vi repræsentanter for forældre til mere end 900 børn, som har holdninger, som vi er forpligtet til at føre videre. Der er en pointe i, at man i en bestyrelse kan tage nogle væsentlige diskussioner og rumme uenigheder og kritik.
Medarbejder gør opmærksom på, at der i den nuværende bestyrelse er en årgang på skolen, der er overrepræsenteret. Det er oplevelsen, at der tales meget ud fra egne interesser.
SB nævner, at man må huske, at man repræsenterer hele skolen, og ikke fortabe sig i egeninteresser. Når det, man som individuelt medlem er optaget af, er meget klasseorienteret, skal man rette henvendelse rigtige steder, så man ikke bliver for navlebeskuende.
TJ: Det er vigtigt for os i ledelsen, at høre, hvis der er en oplevelse af, at vi i ledelsen ikke lytter til det, der kommer fra bestyrelsen. Også vigtigt at pointere, at vi finder det væsentligt at nuancere de punkter og eksempler, der kommer op fra bestyrelsen og sætte dem i perspektiv i forhold til det skolens pædagogik og samlede drift og virke.
SB foreslår, at SB bliver bedre til at sige, at hvis forældre ønsker at få noget bragt op i skolebestyrelsen, skal de skrive det ned og sætte navn på, så SB-medlemmer kan tage det videre til den samlede bestyrelse.
- Ledelsen
Der er lejrskole straks, hvorfor der ønskes en ændring/præcisering af skolens principper for afvikling af lejrskoler som ellers blev godkendt i februar 2020. Årsagen er dels at 6. årgang skal på madlejr, og her skal der medsendes flere lærere, dels en præcisering af brugerbetaling.
SB vedtog de medtagne præciseringer af skolens principper.
Nuværende 5. årgangs lejrskole er aflyst grundet Corona, men årgangen kommer på madlejr i stedet.
Evt. 10 min. (SB)
Husk den 26.-27 september er der Skole- og forældres kursus. Sig det igen til nye SB-medlemmer
Tak for godt samarbejde – god sommer – vi glæder os til samarbejdet næste år.
Tak for i dag, Torben Højman Jensen / Anders Anderskov
Punkter til næste skoleår (kommende møder):
- Status på Aula – status og principper for skolehjem kommunikation/samarbejde
- Afdækning af låne pc-ere på skolen – nikke været muligt pga. COVID – 19
- Status på genåbning af skolen
- SB- datoer næste år, udskydes til ny bestyrelse samles.